sparvis.blogg.se

2013-01-26
21:12:00

En eller två? [X]
Det var ganska många saker vi fick reda på när vi pratade med uppfödaren nere i Tyskland.
Som jag sagt i mitt tidigare inlägg: Vi pratade om vääääldigt många saker, super intressant med.
Vi pratade också om vingklippandet som MÅNGA i USA håller på med. Dock har vi både den inställningen:
Varför vill man ha en fågel om den inte får flyga? Det ligger ju lixom i deras natur...
Eller varför vill man ha en hund som man klippar stämbänderna på och sedan inte kan skäller. Eller drar ut klorna på katter som sedan inte växer igen fastän de behöver det till många saker. Det är lixom saker man vet och borde fundera på innan man skaffar olika djur. Man kan lixom inte förbjuda dem deras instinkter. Det är som om en varelse skulle tvinga oss människor att gå på alla fyra istället för bara benen vilket är man kan säga en instinkt eller unik egenskap för oss.
Okej men nu till rubriken....
 
I många böcker och även vissa inlägg på nätet läser man ofta att om man köper två fåglar på en gång blir de aldrig tama för att de bara är upptagna med varandra och inte intresserad i människan. Johan och jag har också diskuterat länge om vi ska ha en eller två....
På ett sätt tror jag att (antagligen för de flesta) speciellt sparvpapegojor blir nog "tama" i alla fall så länge man försöker och spenderar tid med dem. Som man kan läsa överallt är de super nyfikna varelser och just för denna egenskapen tror jag att de är för nyfikna för att inte vänja sig vid människan och då även blir tama.
Egentligen är det ju också önskan, tycker jag i alla fall, att de accepterar en för att de själva vill och inte för att de inte har något val och människan är den enda sociala kontakten de kan ha. Plus jag tror att de också börja tävla lite angående vem som vågar mest. Till exempel i början när både är blyga och rädda kanske den ena våga hoppar på handen och tar ett bett från kolvhirsen man håller i. Sedan vill den andra också kanske just för den ena redan vågat osv....
Även en människa som är bara hemma och leker med fåglen hela dagen kan inte ersätta en kompis som pratar samma språk. Det enda som man kan göra är vänja sig och "gillar läget". Annat skulle nog inte vi heller göra om vi blir inlåsta i ett rum med en apa för hela livet. Som sagt man har ju ingen annan valmöjlighet då. 
Innan vi pratade med uppfödaren hade vi egentligen också bestämt oss för att bara ha en, i alla fall för att börja med. Trots att jag vet allt det jag skrev ovan.
Men GUD! Om ni ser Lessons i sin bur med sin kompis sittande tätta inpå varandra (som på bilden nedan till exempel) och gosa kan man verkligen inte tänka sig att bara ha en. Eller bättre sagt så vill man inte ens tänka på hur det skulle vara för den lille kompisen! Till slut borde man ju ändå tänka på djurets bästa och inte vara totalt egoistiskt och tänka på oss.
Dessutom står det också i lagarna för burfåglar att man ska ha minst två individer av samma art!
Så två stycken är ett måste: för lagen och dessutom när man sett två stycken tillsammans som sagt!
Man kan läsa super mycket om ägare som har skaffat ett par dock inte tänkte föda upp att honan blev totalt utmättad och bara la ägg hela tiden. Och ja ni kan ju tänka er hur bra för hälsa det är när sånt händer! :/
Vi frågade det uppfödaren: hon sa att det kan hända måste inte. Vill man ej ha ungar så bara ta ut ägg efter ägg och skaka dem. MEN LÄGG TILLBAKA DEM! Annars fortsätter honon lägga ägg tills hon får ha kvar dem. Alternativ byt ut de äkta äggen till plastägg som finns att köpa i djuraffärer och internethandel. I båda varianten blir det inga ungar.
Ett annat alternativ för att ej få ungar: köp två med samma kön! Detta alternativ tyckte vi lät bäst för oss, det får man ju bestämma själv hur man vill.
Det var nästa fråga till uppfödaren: Är det bäst att ha två honor eller två hanar i så fall?
Martina (uppfödaren) sa direkt: I så fall två hanar! Två honor skulle bara bråka och kriga när de blir köns mogna. Två hanar däremot blir som ett par där den ena tar över "tjejens" roll om man säger så.
Själv hade man väl tänkt tvärtom alltså att två hanar bara skulle bråka osv.
 
Då var det klart och bestämt för oss:
Vi ska ha två hanar! :)
Taggar: apa, egoist, en eller två, fågelägg, förklaring, gillar läget, gud, hanar, hane, hona, honor, hund, katt, klor, kompis, lille, lägga ägg, motsatt kön, människa, nyfiken, plastägg, rubrik, samma kön, stämband, tama, två, usa, ägg;

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: