sparvis.blogg.se

2013-01-30
20:03:00

Våra färgönskningar
Efter lite mailandet med uppfödaren från Tyskland
duskuterade Johan och jag vilka färgar vi skulle vilja ha.
En av Martinas fåglar fastnade jag lite extra på. Jag kunde inte ta en bra bild på den så tyvärr kan jag inte visa den till er. Men när jag var hemma och letade lite på nätet så hittade jag än liknande. Gud vad jag förälskade mig i den bilden!
Visst är den underbart fin? Eller vad tycker ni?
Tyvärr sa Martina att den hon hade var för ung (inte ens ett år ännu) för att redan kunna försöka om det skulle bli några ungar.
Det var lite synd men men..
Egentligen kommer man i alla fall älskar de små individerna vilken färg de ens får.
Vi sa efter lite hit och dit att vi skulle vilja ha som sagt två hanar
i färgarna blå-brokig och en US gul.
 
Denna fina fågeln är pappa till en av våra sparvisar. Han är blå-brokig och därmed den färgen vi önskade oss.
 
 
Denna lille gullingen är ett exempel för en US Gul sparv. Visst är den fin? Som jag nämnd tidigare, hanarna brukar alltid har blå vid vingarna och därför känner man lätt igen vilken som är hane och vilken som är hona. I vissa färgmutationer kan det bara vara ett svagt blå så man ibland knappt kan känna igen. Underbar fint gula hanar tyckar jag. Man kan ju verkligen påstå att detta är en riktig Sverige-fågel på grund av dessa färgar. :)

2013-01-30
15:52:00

Prata med hyresvärd och vänner [X]
Ett tips för er som funderar på att skaffa något djur.
Fråga först er hyresvärd om det går bra, annars kan det få stora konsekvenser när den får reda på det!
Jag har pratat med min hyresvärd i alla fall för jag inte vill chansa att bli utslängt eller ge bort mina små kompisarna sen bara på grund av att man var slarvig med informations samlandet innan man skaffade djuren.
Förvånad men bra...
var det inga problem för honom alls.
"Ni kan jätte gärna skaffa fåglar, jag har till och med en bur i källaren ni kan kolla på om ni vill."
Det tyckte jag var jätte snällt. Buren var till slut så klar för liten men men... :)
Och om man redan vet att man kommer flytta inom kort (vilket vi kommer att göra), är det nog bra att ringa till någon som vet mycket om boendet osv, kanske en hyresvärd eller kommunen och undrar hur mycket "jobbigare" det kommer bli att få lägenhet där det är tillåtet att ha djur.
Vi har frågat runt lite och dit vi ska flytta är de inte så hårda med sånt -> som vanligt lite tur för oss kanske? :)
(på bilden konserthuset i Växjö)
Sen en sak till man borde tänka på:
Vem finns det i närheten som skulle kunna ta hand om djuret/djuren om man behöver åka iväg några dagar och det inte finns möjlighet att ta med de små kompisarna?
En del av mina vänner tyckte jag var galen som vill skaffa fåglar. "De bara skiter och skriker hela dagen"
Men några har också sagt att det vore inte problem, till och med min granne sa hon kunde kolla någon gång så länge hon är hemma då vi är iväg så klart.
Min familj kan inte passa dem, då det är svårt att få djuren till Tyskland för några dagar. Skulle ju så klart också vara för stressigt och jobbigt för fåglarna.
(på bilden en del av Växjösjön)

2013-01-26
23:55:00

Vilken bur? Vilken storlek? [X]
När vi först började kolla på burar visste vi inte mycket som var viktigt.
Jag som tjej ville självklart att den skulle vara snygg för det första! x)
Det vi visste var att måtten är förskrivna, eller ja minst storleken bättre sagt:
Här en länk för mer information och ni hittar även tabellen som jag lagt upp nedan

Fågelns längd från näbb- spets till stjärt- spets

 

Minsta tillåtna yta

 

Minsta yta per fågel vid grupphållning

 

Minsta mått på längsta sidan

 

Minsta höjd

upp till 15 cm 0,31 m² 0,03 m² 0,7 m 0,6 m
16-20 cm 0,31 m² 0,04 m² 0,7 m 0,6 m
21-25 cm 0,45 m² 0,055 m² 0,9 m 0,6 m
26-35 cm 0,84 m² 0,1 m² 1,2 m 0,8 m
36-45 cm 1,44 m² 0,6 m² 1,6 m 1,0 m
46-55 cm 2,2 m² 1,0 m² 2,0 m 1,2 m
56-65 cm 3,12 m² 1,5 m² 2,4 m 1,5 m
66-75 cm 4,2 m² 2,0 m² 2,8 m 1,8 m
mer än 75 cm 6,5 m² 3,0 m² 3,6 m
1,8 m
 
Det vill säga: sparvpapegojorna tillhör den minsta kategorien, de är ju cirka mellan 13 och 15cm långa.
Och de ska storleken på en bur har en yta av minst 0,31 kvadratmeter. Den längsta sidan alltså bredden på buren ska minst vara 70cm och höjden minst 60cm.
Och som jag nämnd tidigare och som ni även kan se på minstmåtten är det alltid bättre att hellre ha en bredare än hög bur. Många tror att bredden kanske kan utjämnas om buren är högre, dock fåglar är inga helikopter som kan flyga i höjden utan kan fåglar flyga bättre i bredare burar. Är buren bred nog så kan buren så klart också vara högre men viktig med en minst bredd på 70cm!
Många burar man kan köpa i vanliga djuraffärer uppfyller inte dessa måttkraven och är därför olagliga burar!
Det var alltså måtten vi visste när vi började kolla på burar. Jag ska visa er några av våra favoriter när vi började kolla.
Denna buren heter Fips. Måtten är: L 100 x B 50 x H 60 cm. Kring 800:- kr på Zooplus.se (länk).
Alltså är detta en laglig bur för spravpapegojor. Dock varför vi till slut inte valde denna var på grund av att materialet är träd och största ytan av gallren är lodräta. Varför är träd inget bra material för en fågel bur? Jo, trots att sparvisar egentligen inte är som de flesta andra papegojor som förstör allt de kan, så gillar de fortfarande att gnaga på träd. Många som har köpt denna buren och skrivit kommentar om denna att fåglarna upptäckte att buren var träd och gnagade sönder alla kantar och därför ångrat köpet.
Varför är det inte så bra med lodräta galler? Vissa fåglar vänjer sig men många gillar inte att klättra på lodräta galler. Vissa försöker hela tiden men misslyckas bara och glider neråt när de vill klättra. Det kan alltså funkar men det kan också vara så att de små kompisarna inte alls kommer tycka om det.
Denna buren heter Piano 6 av märket Ferplast. Måtten är: L 87 x B 46,5 x H 70 cm. Kring en tusenlapp på Zooplus.se (länk).
Även denna är alltså en laglig bur för sparvisar. Jag tyckte att denna var super snygg och var rätt fast vi den tills jag visade den för uppfödaren som gjorde mig uppmärksam på några saker. Hon sa att Ferplast egentligen är ett rätt bra (italiensk) märke dock egentligen inte optimal för sparvar. Det finns alltså bättre. Dessutom sa hon att det är ingen fördel att ha två lådor i båtten. Det kan vara en fara för fåglarna och de kan skada sig på kanten emellan lådorna. Det blev alltså inte heller denna.
Martina (uppfödaren) skickade några länkar till mig på burar hon skulle tipsa oss. Redan när vi var hos henne pratade vi om Montana burar. Hon själv hade två stycken. En jätte stor i vardagsrummet och en i fågelrummet i ungefär den storleken våran kommer bli. Nu har jag redan sagt det: det blir alltså en Montana-bur för oss.
Hon övertygade oss snabbt, för det första är de väldigt snygga och dessutom har de en jätte bra kvalitet (håller alltså mycket längre än många andra burar) men däremot lite dyrare, som man kan tänka sig. Den enda Montanaburen som finns på Zooplus.se kostar till exempel 2099:- kr.
Denna kommer det alltså bli! En Montana San Remo III! :D Så underbart snygg och praktiskt :)
Dumma mig som inte beställde tidigare. På Zooplus.de fanns den för 149 Euro dock nu finns den inte att köpa där längre och alla andra sidor är den bara mycket dyrare... hmpf får se hur vi gör. Men vi vill så gärna ha just denna. Måtten är: 85 L x 48 B x 96 H cm
Här finns det också lodräta galler dock är ytan med vågräta galler tillräckligt för att fåglarna ska kunna klättra även om de inte vill klättra på lodräta galler. 
Jag tycker det är snyggt och coolt att man kan öppna taket också. Super praktiskt med skålarna också. Så himla perfekt bara!!! 
Ge mig, ge mig, ge mig :D

2013-01-26
21:12:00

En eller två? [X]
Det var ganska många saker vi fick reda på när vi pratade med uppfödaren nere i Tyskland.
Som jag sagt i mitt tidigare inlägg: Vi pratade om vääääldigt många saker, super intressant med.
Vi pratade också om vingklippandet som MÅNGA i USA håller på med. Dock har vi både den inställningen:
Varför vill man ha en fågel om den inte får flyga? Det ligger ju lixom i deras natur...
Eller varför vill man ha en hund som man klippar stämbänderna på och sedan inte kan skäller. Eller drar ut klorna på katter som sedan inte växer igen fastän de behöver det till många saker. Det är lixom saker man vet och borde fundera på innan man skaffar olika djur. Man kan lixom inte förbjuda dem deras instinkter. Det är som om en varelse skulle tvinga oss människor att gå på alla fyra istället för bara benen vilket är man kan säga en instinkt eller unik egenskap för oss.
Okej men nu till rubriken....
 
I många böcker och även vissa inlägg på nätet läser man ofta att om man köper två fåglar på en gång blir de aldrig tama för att de bara är upptagna med varandra och inte intresserad i människan. Johan och jag har också diskuterat länge om vi ska ha en eller två....
På ett sätt tror jag att (antagligen för de flesta) speciellt sparvpapegojor blir nog "tama" i alla fall så länge man försöker och spenderar tid med dem. Som man kan läsa överallt är de super nyfikna varelser och just för denna egenskapen tror jag att de är för nyfikna för att inte vänja sig vid människan och då även blir tama.
Egentligen är det ju också önskan, tycker jag i alla fall, att de accepterar en för att de själva vill och inte för att de inte har något val och människan är den enda sociala kontakten de kan ha. Plus jag tror att de också börja tävla lite angående vem som vågar mest. Till exempel i början när både är blyga och rädda kanske den ena våga hoppar på handen och tar ett bett från kolvhirsen man håller i. Sedan vill den andra också kanske just för den ena redan vågat osv....
Även en människa som är bara hemma och leker med fåglen hela dagen kan inte ersätta en kompis som pratar samma språk. Det enda som man kan göra är vänja sig och "gillar läget". Annat skulle nog inte vi heller göra om vi blir inlåsta i ett rum med en apa för hela livet. Som sagt man har ju ingen annan valmöjlighet då. 
Innan vi pratade med uppfödaren hade vi egentligen också bestämt oss för att bara ha en, i alla fall för att börja med. Trots att jag vet allt det jag skrev ovan.
Men GUD! Om ni ser Lessons i sin bur med sin kompis sittande tätta inpå varandra (som på bilden nedan till exempel) och gosa kan man verkligen inte tänka sig att bara ha en. Eller bättre sagt så vill man inte ens tänka på hur det skulle vara för den lille kompisen! Till slut borde man ju ändå tänka på djurets bästa och inte vara totalt egoistiskt och tänka på oss.
Dessutom står det också i lagarna för burfåglar att man ska ha minst två individer av samma art!
Så två stycken är ett måste: för lagen och dessutom när man sett två stycken tillsammans som sagt!
Man kan läsa super mycket om ägare som har skaffat ett par dock inte tänkte föda upp att honan blev totalt utmättad och bara la ägg hela tiden. Och ja ni kan ju tänka er hur bra för hälsa det är när sånt händer! :/
Vi frågade det uppfödaren: hon sa att det kan hända måste inte. Vill man ej ha ungar så bara ta ut ägg efter ägg och skaka dem. MEN LÄGG TILLBAKA DEM! Annars fortsätter honon lägga ägg tills hon får ha kvar dem. Alternativ byt ut de äkta äggen till plastägg som finns att köpa i djuraffärer och internethandel. I båda varianten blir det inga ungar.
Ett annat alternativ för att ej få ungar: köp två med samma kön! Detta alternativ tyckte vi lät bäst för oss, det får man ju bestämma själv hur man vill.
Det var nästa fråga till uppfödaren: Är det bäst att ha två honor eller två hanar i så fall?
Martina (uppfödaren) sa direkt: I så fall två hanar! Två honor skulle bara bråka och kriga när de blir köns mogna. Två hanar däremot blir som ett par där den ena tar över "tjejens" roll om man säger så.
Själv hade man väl tänkt tvärtom alltså att två hanar bara skulle bråka osv.
 
Då var det klart och bestämt för oss:
Vi ska ha två hanar! :)

2013-01-24
19:59:00

Leta, träffa, prata med uppfödare [X]
Eftersom jag inte lyckades hitta någon uppfödare som bor i närheten. Började jag kolla runt lite hur läget är i Tyskland. När jag väl har hittat det tyska namnet för Lesson sparvpapegoja (Blaugenick-Sperlingspapagei) startade sökandet...
Jag blev lite förvånad. De var verkligen mycket mer populära i Tyskland.
Den idéen kom när tiden började närma sig jul. Alla vet ju att jul är festen av familj och kärlek. Och eftersom hela min släkt bor i Tyskland (japp, det är därför min svenska inte är perfekt!) så tänkte jag varför inte kolla där om någon snäll uppfödare säger att vi får komma och kolla på fåglarna. Först och främst var det ju det vi var ute efter. Som sagt det är ju en sak att läsa super mycket om något och kolla på youtube-filmer än att uppleva det man vill veta i verkligheten. Det kändes bäst att kolla i Berlin-omgivningen då släkten där nere bor nära huvudstaden.
När vi väl var i Tyskland började jag skriva till några uppfödare om vi kunde komma förbi och kolla och ställa lite frågor vi inte hittar något svar på på nätet och i böcker. Självklart var den första uppfödaren jag frågade direkt total super snäll och sa att vi kunde komma förbi redan nästa dag.
Efter två timmar i tåg, tunnelbana och spårvagn var vi framme. Redan när vi hälsade på varandra märkte vi att vi kom väldigt bra överens med uppfödaren. Vi gick uppför en trappa och direkt till "fågelrummet". Hon ägnade sig åt hobbyuppfödning enbart för sparvpapegojor. Hon har hållit på med sparvpapegojor i 8 år och innan dess hade hon en uppfödning av dvärgpapegojor i ett antal år. Största delen och variationer inom Lessons men även några par Gulhuvade sparvpapegojor. Nedan ser ni ett exempel på en gulhuvad, där känner ni cokså igen var namnet kommer ifrån. Dessutom är den inte lika tyst som en Lesson, näbben är lite mörkfärgad och dessutom har den lite annorlunda karaktär.
I Sverige hade vi än så länge bara stött på den naturliga gröna färgen och den blåa mutations varianten. Hos henne fanns det så många mera underbar fina mutationer! Hon hade nästan alla.... brokiga (grön, blå/vit, gul), us gula, naturfärgade, kobalt, vanligt blå, mauve (grå).
Så otroligt gulliga! Ännu gulligare än jag trodde, och ärligt talat till och med lite mindre vad jag trodde. Nu var jag itne bara kär utan till och med förälskad skulle jag påstå! Vi pratade massa med uppfödaren om allt möjligt. Bäst föder för fåglarna, bästa burar, hur lång tid det tar innan man kan ta bort de från föräldrarfåglarna (hon är ingen fan av handuppfödning, ska berätta om det i ett senare inlägg), varför det är bäst att ringmärka fåglarna, hur viktigt det är att också få reda på hur det funkar med import av djuren, motsatta eller samma kön och i så fall vilket, ja allt man kan tänka på egentligen.
Hon varnade oss också (ungefär direkt när vi kom in i rummet egentligen):
"En sak måste jag varna er för: Dessa fåglar har beroende potential, har man ett par vill man oftast ha fler med tiden! hihihihi"
När jag fick kolla på alla sötingarna kunde jag precis förstå vad hon menade. :)
Den bilden jag lagt upp tidigare som exempel på hur det kan se ut hos en uppfödare var på hennes "fågelrum". Därför denna bilden igen.
Jag tyckte dessutom att det var viktigt att rummet där fåglarna lever är rent och släppa in sol på dagarna (viktigt för fåglarna, de kan bli sjuka annars. Alternativ är en speciell lampa, som hon har i rummet också och tänder dem på mörka vinterdagar.) Dessutom ska burarna självklart har en lämplig storlek och ser städade ut. Ännu en orsak till varför jag valde henne är att hon verkligen verkar intressera sig för hennes sparvisar och man märkar att hon verkligen brinner för det. Innan vi gick nämnde hon att hon egentligen är allergisk men tar hellre regelbunden sin astmaspray än att avskaffa sina små älsklingar. Att bli av med fåglarna är inget allternativ för henne, i alla fall inte på grund av någon allergi eller annat som kan lösas.
Innan vi åkte bestämde vi med uppfödaren att vi kommer ha mail-kontakt med henne framöver. Hon skulle skicka några länkar på bra burar (hon är en jätte fan av Montana-burarna) så vi kunde kolla lite mera. Vi skulle ta reda på hur det fungerar angående import av fåglarna och om det behöver fixas något skriftligt osv. Martina (uppfödaren) sa också att vi jätte gärna kan höra av oss om vi har fler frågor eller funderingar.

2013-01-23
17:03:00

Ta reda på fakta [X]
Lessons sparvpapegojor. (Latin: Forpus coelestis) (Eng: Parrotlet)
Längst ner i detta inlägg kan ni hitta olika länkar till sidor med fakta
 
►en av världens minsta papegojor
►13-15cm lång
►32-38gram
►livslängd på 10-20år (inte riktigt känd ännu då denna arten bara har varit i fångenskap för något 20-40år)
►ursprung: Sydvästra Ecuador och Nordvästra Peru
►den naturliga färgen är grön.
►könsbestämning:
Hanen - blå band bakom de bruna ögonen och blå på stjärtens ovansida samt på vingarnas undersida.
Hona - saknar de blåa partierna på stjärt och vingar samt har diffusare ögonband.
►mycket dominanta och envisa
►mycket pigga, nyfikna och lekfulla
►djärva, självsäkra, orädda och bestämda
►bli lätt bortskämda och testa gärna ut sina gränsar som ett litet barn
►tystlåten fågel: passande art för lägenhet
►har inte lätt att lära sig prata, däremot lära sig härma enklare ljud
►lever i stora flockar i naturen (dock under häckningstiden i par)
 
►som burfågel: minst i par - samma kön om man ej planerar att häcka
►förhållandevis lätt att få tama
►bör inte hållas med andra arter (kan sluta illa)
►Bur: minst 70cm bred, 45cm djup och 60cm hög (desto större desto bättre!)
►behöver komma ut och röra på vingarna några timmar om dagen
►3-4 matskålar rekommenderade: vatten(byta minst en gång/dag), frön, frukt/grönsaker, nötter
►kalksten och sepiasten för näbben och magen
►känsliga för fetter - de ska ej äta för många fettrika frön som solrosfrön (som godis ibland funkar det)
►i fågenskap har man fått fram många olika färgmutationer:
blå, kobalt (mer lysande blå), blåbrokiga, gul, lutino, grönbrokiga, vit, albino.....
 
►lägger 4-8 ägg vid häckning
►äggen kläcks efter 21-28 dagar
►ungarna är flygfärdiga efter 35-40 dagar
►för att vara säkert att ungarna kan äta själva borde de stanna hos föräldrarna 6-8 veckor
 
http://www.freewebs.com/gojerna
Kalles Papegojor - Sparvpapegojor
Stärnås Djur och fjäder - Lessons Sparvpapegoja
Parrotlets are known to be the worldest tiniest parrot with the huge personality!
Här en bok på engelska "The Parrotlet Handbook" Jag har själv köpt och läst denna och tycker att den är rätt bra för att skaffa information om Sparvpapegojor. Även de andra undersorter är förklarade med sina skillnader. Dock SER UPP: amerikanare gillar att vingklippa sina fåglar! Detta är ej att rekommendera. Mycket som kan gå fel och varför vill man ha en fågel om man inte vill att den ska kunna flyga?

2013-01-23
15:26:00

Skriva Checklista [X]
Nu ska vi skriva en checklista på vad man göra innan man kommer till sista steget/målet: Köpa fåglen!!!
Har du funderingar om att skaffa en burfågel som husdjur? Läs gärna detta inlägg på Zoonen.se
[X] Skriv en checklista
[X] Ta reda på fakta.
[X] Ta reda på priser (bur, mat, leksaker, tillbehör, fågel etc)
[X] Vad är rekommenderad som foder/diät
[X] Har vi plats? Var ska buren står? Hur stor ska den vara?
[X] Leta efter uppfödare.
[X] Prata med uppfödare.
[X] Träffa uppfödare
[X] Fråga runt om någon skulle passa våra små kompisarna om vi skulle åka iväg
[X] Två eller en? Om två samma eller motsatt kön?
[X] Har vi verkligen tid för husdjur?
[X] Vill vi städa efter allt de stöker ner?
[X] Vad säger hyresvärden? Grannar?
[X] Funderar på framtiden, kommer vi kunna ha dem så länge som livsförväntingen är?
[X] Allergiprov

2013-01-23
14:48:00

Uppfödare [ ] - Nu kan vi sätta igång på riktigt!
Eftersom Johan inte är allergisk mot något av allt de kunde tester angående fåglar, papegojor och allt som tillhör det området kan vi nu starta igång med planeringen. Som sagt i mitt förra inlägg: Nu vet vi att han inte är allergisk för tillfället. Tyvärr kan vi inte vara säker på att ingen allergi uppstår någon gång.
Vi letade efter uppfödare dock efter några dagar kunde vi redan se att många sparvpapegojor uppfödare har lagt av. På andra sidan finns det en del men nästan alla finns rätt långt ifrån Växjö (där vi bor). Om någon har lust att kolla runt bland några uppfödare här en lista på några. På denna listan finns det hemsidor och telefonnummer av olika uppfödare i Sverige. Här kan ni även se att det finns olika arter inom sparvpapegojorna också, den speficika rasen jag pratar om nar jag snackar sparvpapegoja är Lessons sparvpapegojor, latin: Forpus coelestis. Lessons är den vanligaste av sparvarna. Om de olika arter ska jag inte ägna mig så mycket åt just nu, det kan händer att jag gör det någon annan gång. Då jag tror att det kan vara intressant för er. Det finns ju inte bara skillnader i utseende utan också i karaktären.
Såhär kan en anläggning av en hobbyuppfödare ser ut. Som ni ser (och det är också viktigt!) att alla burar är bredare än hög. Varför det är så viktigt? Jo, de småttingarna ska ju kunna flyga lite i buren.

När vi inte kunde hitta någon uppfödare som var i närheten, försökte vi få lite information av djuraffärer här i Växjö. Så klart hade inte de någon sparvpapegoja hemma. Man kunde däremot beställa dem dock i så fall kan man lämna önskingar om kön men... ja det vore då en önska inget de kan lova. Vilket inte kändes riktigt bra. Plus att priset var ganska hög. En vanlig grön log på 500:- och en vanlig blå på 1200:- om jag minns rätt. Självklart vill jag inte snåla på djuren men när man inte ens får veta var de egentligen kommer ifrån och om de ens är från någon svensk uppfödning eller från Holland... Nä då kände jag att jag hellre leta vidare efter en uppfödare.
(på bilden ser ni en sparv med färgen US White)
Både Johan och jag tyckte att det var viktigt för oss att ha sett en sparvpapegoja i verkligheten och kunna höra på riktigt hur de låter. Visst man ser rätt mycket på youtube-filmer dock det är ändå en annan känsla. Även om de flesta fakta kanske säger att de är tysta av sig för att vara papegojor kan olika människor ha en annorlunda uppfattning om "tyst" när man snackar fågel.
Sökandet fortsatte ett bra tag till.....

2013-01-22
23:20:00

Allergi [X] - Nästa problem.
Ett tipps för alla er därute som vill skaffa ett djur, detta handlar inte bara om fåglar utan att skaffa djur över huvudtaget.
Vem är det som inte känner till något som blir allt vanligare? - Allergier!!!
Man kan vara allergisk mot mat, parfym, grönsaker, frukter, årstider, skolan, pollen, damm, medicin, laktos, glukos och egentligen lite allt möjligt. Lika så kan man vara allergisk mot olika djur - eller bättre sagt djurens päls och de små saker som lever i pälsen!
Om du vill skaffa ett djur kolla upp om du är allergisk. Det finns tester man kan göra i apoteket eller så fråga du helt enkelt på vårdcentralen. Även om allergier kan förändras så vet du hur läget ser ut för dig just nu.
Till exempel kan det vara så att det inte visas någon reaktion på katt dock när du väl gosa med din katt varje dag så kan du få en allergi även senare. Det funkar också tvärtom: om du är känslig för hund och leker mad den varje dag kan allergien också minska eller till och med försvinna. Detta är inget man kan garantera för hur det kommer bli för just dig! En allergitest skydda dig ej för att få en allergi, den gör inte heller att en allergi förbättras - men du kommer i alla fall få reda på hur läget ser ut just nu!

Hos oss är det i alla fall så att Johan tyvärr har en del allergier. Vilket inte är något kul: man kan inte äta vad som helst och det kan till och med vara hotande för dig om någon äter nåt bredvid dig som du inte tål. Allergier är inget att leka med, verkligen! :(
Då vi vet att han är väldigt känslig (självklart borde du även testa dig annars, bara för att vara säker!) bestämde vi att han skulle ringa vårdcentralen och boka tid för allergitest. Jag kunde ju verkligen inte vänta på resultatet var nästan mer intresserat i hur det kommer bli än han själv.
Första han skulle göra var ett så kallad pricktest: då sticker de med små nålar i armen. Nålarna har olika ämnen som då kommer föras över till din hud/blod. Sedan får du vänta ett tag, kanske en halvtimme. Därefter markerar de på vad och hur mycket som man reagerat på. När han var klar med testet och berättade till mig vad de gjorde så var det spännande. Jag trodde att vi skulle veta svaret nu. Men då berättade Johan att de inte kunde testa på fåglar. De gör inte det på pricktest.
Tydligen säger de att det inte är så vanlig och därför görs det bara med blodprov som skickas in för labbundersökningar. Blodet skulle skickas till Malmö eller Ljungby. De sa att det kunde dröja upp till 2 veckor för resultatet. Ni kan nog tänka er hur nervös jag var för svaret. Frågade varje dag minst 3 gånger om han hade hört något av de ännu...
En och en halv vecka senare (nu var det november)
Jaaaaaaaaaaaaaaa! Vi fick det svaret vi hoppades på. :D
JOHAN VAR EJ ALLERGISK!!! - Allergi, NEJ tack! :)
Allergi [X]
Nu kunde vi börja planera på riktigt...

2013-01-22
22:48:00

Undulat blev till sparvpapegoja!
När vi hade flyttat klart och allt var fixat i lägenheten, var stressen över. Det var i början av september.
Då tänkte jag NU eller aldrig. Jag pratade med Johan igen, som från nu då blev min sambo! :)
Helt plötsligt säger han att han egentligen inte gillar så mycket själva undulater. En fågel visst men finns det ingen annan alternativ förutom undulat, undrade han. Johan hade kollat en hel del på youtube om mest de stora papegojarterna.
På något sätt var det inte helt fel vad han tänkte. Egentligen skulle jag också vilja prova något annat i och med att jag redan haft undulater i många år. Jennyy gillar att prova nytt och förändringar! Då började jag så klart hejd vilt söka på andra papegojor på nätet. Och om jag väll sätter igång med något jag brinner för stoppa jag inte förens jag har hittat något.
En sak visste vi: det skulle inte vara någon högljudfågel (vi vill ju inte göra våra grannar helt tokiga och rasande på oss!) För stor fick den inte heller vara, studenter som vi har tyvärr bara råd för en mindre lägenhet. Det ska inte låta som att jag ej tycker om våran! Det gör jag! Jag älskar den! :D Super mysig, perfekt läge och allt. Men ni förstår.... :)Undu
Jag letade över allt. På google efter tysta fåglar och allt möjligt. Jag tyckte att dvärgpapegojorna var väldigt fina och söta. Sä jag började läsa lite om dem. Dock förstod jag nästan direkt att det nog inte är en sort vi borde skaffa. De låter verkligen en del!
Sökandet fortsatte. Jag kommer inte riktig ihåg var eller hur. På något sätt stötte jag på den rasen sparvpapegoja. Namnet lät gulligt och som något mindre. Jag kollade på bilder och blir lite småkär direkt. Sedan började jag läsa om dem. I varenda text jag läste skrev folk att det är en tystlåten fågel som är super nyfiken och antagligen på grund av det blir lätt tam. De skrivs även att de inte som alla andra papegojor förstör allt de kan få tag på. Det lät något som passar oss tänkte jag! Om det stämde som jag läst låter det helt perfekt!
Här en sida jag läste :)
När jag hade läst en del började jag helt förtrollat berätta allt jag läst till min underbara sambo. Han tyckte också att det verkade jätte bra. Tillsammans började vi kolla på filmer om Sparvpapegojor på youtube och om vad folk har lärt som och mycket mera. Nu visste vi vad vi ville ha! EN SPARVPAPEGOJA!!! :D

2013-01-20
22:33:00

Vidare tankar om undulat
Som jag sa i mitt förra inlägg, var varken mina eller Johans föräldrar förtjust i våran idé angående husdjur. De nämnde även att vi fortfarande bor hemma osv osv.
Då Johan och jag redan sedan maj (det jag berättar nu var väl ungefär juni 2012) pratat om och börjat leta efter en egen lägenhet så tänkte vi ändå inte ge oss. Trots allt visste vi båda att vi inte heller bara vill skaffa ett djur utan att veta en del om hur det kan bli, alltså även de dåliga sidor man egentligen vill tränga bort, och dessutom att vi verkligen måste vara säker på att vi har tiden för ett djur.
På grund av en slump fick vi reda på någon privatperson som tänker renovera och hyra ut en lägenhet som skulle passa oss två studenter. (Tack, Linda!) Dock den skulle ju renoveras vilket också skulle ta några månader men ljuset i slutet av tunneln började synas.
Här en bild på vårt fina Växjö:

Fram för allt var det jag som läste helt vilt allt möjligt jag kunde hitta angående vad man ska tänka på när man vill skaffa en fågel och allt möjligt om själva undulater som vi kollade på då. Jag letade efter uppfödare i närheten. Uppfödare (om det finns den möjligheten) är ju alltid bättre en någon djuraffär. I djuraffärer vet man oftast inte längre hur gamla fåglarna är (hos undulater kan man i alla fall se på näbben om det är en unge). Man vet inte heller hur många barn som kom in för att se fåglarna och skrek och så vidare, det vill säga de är ofta inte så lugna utan förskräckta. Självklart finns det uppfödare som inte sköter sig och har det stöket i burarna, vilket man också skulle se upp för. Ingen vill köpa en fågel som kanske har någon sjukdom eller parasit med sig.
 
Till slut hittade jag en uppfödare som inte bor så långt ifrån Växjö och kontakte henne. Frågade lite frågor jag hade om undulater som jag inte kunda hitta svar på och frågade när hon har ungar. Vi hade kontakt på mail rätt så länge. Jag förklarade situationen: att vi vill skaffa fåglar men måste vänta att lägenheten blir klar så att det inte blir så stressigt för de små kompisarna osv.
Hon förstod det totalt och sa att vi skulle höra av oss senare när allt är klart med lägenheten och det verkligen blir dags.

2013-01-20
21:31:00

Hur vi kom på idéen att skaffa en fågel

Nu ska jag berätta lite om historian hur vi kom på att skaffa fågel och hur jag började övertala min pojkvän.


 

Första tankar om det kom i ungefär maj 2012 skulle jag säga. Jag kommer inte ihåg varför men i alla fall började jag tänka på mitt barndom. Jag och min bror har alltid haft djur omkring oss när vi var små. Hundar, kaniner, marsvin, en mus, en katt, fiskar, hästar, sköldpappor, undulater... Japp lite allt möjligt kan man väl säga. Inte allt på samma gång så klar, men under åren.
Undulater.... Tänkte jag. Jag kommer inte riktig ihåg hur det hände att vi fick våran första, Peter den förste. Jag kommer ihåg och mamma brukade berätta är att han bara flög till oss. Som jag minns var vi i min pappas restaurang och den bara kom till oss. Han var jätte tam och super gosig! Efter som han var lika fri som Peter Pan men valde att kommer till oss blev det hans namn. Eftersom ingen hörde av sig att han missar sin naturfärgade gröna undulat, bestämde vi oss att behålla honom. 

Så här ungefär såg han ut, vår Peter Pan. De är väl rätt lika ändå (båda gröna) eller vad tycker ni? :)
Vi visste att han inte var en unge då det området på övre delen av näbben var blå. Undulatungars övre del av näbben är rosa. Är det en hane så är den blå och brun hos en hona.

Han blev en riktig del av vårt liv. Han åt med oss, gömde sig i mitt lejonhår, duschade i handfatet och hittade på allt möjligt bus.


 Efter något år tänkte vi att det vore nog rätt skönt att skaffa en kompis till honom. Det fick bli en blå hona. Dock var det ingen vanlig underlat, utan en engelsk undulat. För er som inte riktig vet skillnaden: engelska undulater är lite större och näbben ser lite intryckt ut.

Här en bild som liknar Coco som hon fick namnet. Dock som sagt det var en hona så hon var inte blå över näbben utan brun. :)

Det var alltså min personliga första kontakt med fåglar som husdjur.
Efter ett bra antal år så dog var käre Peter. Eftersom vi inte ville att Coco skulle vara ensam så pratade vi med en kolega från min pappa som hade olika soters fåglar själv och en liten hobbyuppfödning. Hon sa att hon kunde ta över henne. Vi var glada att hon inte behövde vara själv utan i ett rätt stort flock av samma art.
Det är självklart att det är lika viktigt för egentligen alla sorts djur att ha någon av den egna rasen att prata och omgås med.

Jag började kolla på filmer om undulater på youtube och min pojkvän började smygtitta och frågade varför jag tittade på sånt. Jag berättade honom att jag saknar kvittrandet av undulaterna jag haft för ett bra antal år sedan. Jag berättade hur gulliga de kan vara och vad de kan lära sig. Berättade till exempel att Coco råkade lära sig det sättet vi visslade på när vi skulle ropa hunden. Coco var super stolt att hon lärt sig något och visslade på det sättet hela dagen. Labrador-stackarn satt framför dörren hela dagen och undrade varför vi ropade på henne men ingen öppnade dörren åt henne. Och flera sådana gulliga historier som ni som har egna fåglar kan tänka er.
Johan, min kille började själv titta på videos om undulater och tricks de kan lära sig och tyckte också att fåglar är gulliga och smarta. Ett djur som han gärna också skulle vilja ha.
Som nästan alltid när man pratar med föräldrar om att skaffa husdjur var både hans och mina rätt så emot våran idé. Dessutom bodde vi båda fortfarande hemma vid den tiden så det var rätt så tråkigt.
 
Då blev vår idé lagt på is, dock INTE glömt!

Detta var början av en underbar förändring i vårt liv... :)

2013-01-19
23:36:00

Vem är jag och vad tänker jag blogga om?
Idag har jag tagit det steget! -> skaffat blogg!!!
 
Jag har länge funderat på att skaffa någon blogg. Dock problemet var att jag aldrig visste vad jag ville skriva om. Tänkte att det vore lite för simpelt att skriva om mitt liv i Växjö och sista året på gymnasiet som Naturvetare. Det är ju ändå ingen som vill veta hur jobbigt vi har det på NV! ;)
 
Jag kommer i första hand skriva om mina papegojor. Om jag redan kan kalla dem för mina(?)
Det kommer i alla fall att bli två stycken sparvpapegojor. Och för att jag inte tror att alla av er vet vad det är för art så tillfogade jag en bild på gullingarna som exempel på hur de kan se ut!
 
(bilder härstammar från hemsidan: http://www.aacc.ca/parrotlets.html)
 
Här i blå och grön som är de vanligaste färgarna vill jag påstår. Dock finns det så många fler färgar!
Eftersom man inte kan lägga till inlägg i efterhand så kommer jag berätta för er hur vi fick idéen att skaffa just denna arten och vad vi redan har fått reda på och fixat i mina inlägg längre fram istället. Jag kommer också berätta mera om själva sparvpapegoja-arten och vad som kännetecknar denna. Säkert blir det också lite om mig och mitt liv. Hur mycket av det det blir får vi se :)
 
Det första inlägget är väl alltid det tråkigaste?
Jag får först lära mig hur allting här fungerar och hur man skriver på det bästa sättet så att det blir intressantast för er! :)
 
Okej, nu ska vi ta slut på det tråkiga och jag ska försöka lära mig lite om blogg.se!
Hej & Godnatt, er Jennyy

2013-01-19
23:07:00

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.